RecNews : Καταγράφουμε τα πάντα και σας τα δίνουμε στο πιάτο έγκυρα και έγκαιρα...

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

0 Ερρίφθη ο κύβος για τον μόνιμο μηχανισμό

Σε αλλαγές περιορισμένης έκτασης στο σύμφωνο σταθερότητας συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας και επισήμως το δρόμο για τη δημιουργία μονίμου μηχανισμού στήριξης των κρατών της ευρωζώνης, από το 2013.

Μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι οι "27" συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας από τα μέσα του 2013 και προς το σκοπό αυτό ενέκριναν την περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας μέσα από απλουστευμένες διαδικασίες.

Η απλουστευμένη διαδικασία συνεπάγεται ότι κάθε χώρα θα αποφασίζει για τις διαδικασίες επικύρωσης της Συνθήκης χωρίς να απαιτείται, όπως σημείωσε ο Χ. Ρομπέϊ, η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Επιπλέον, τόνισε ότι στόχος είναι η νέα Συνθήκη να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2013 και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται "εάν κρίνεται απαραίτητο "και "υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να ξαναμπούν οι οικονομίες στο σωστό δρόμο, κάτι που όπως αναγνώρισε προκαλεί μάλιστα δυσφορία στις κοινωνίες ορισμένων χωρών.

Όπως είπε, διαπίστωσε, μεγάλη αποφασιστικότητα στην ικανότητα της Ε.Ε να διασφαλίζει τη σταθερότητα της Κοινότητας και της Ευρωζώνης.

Τέλος, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

ENET
To Recnews ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου με οποιονδήποτε τρόπο.Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.Σε περίπτωση αναδημοσίευσης κείμενου του υποχρεωτική αναφορά του Recnews με ενεργό link.