RecNews : Καταγράφουμε τα πάντα και σας τα δίνουμε στο πιάτο έγκυρα και έγκαιρα...

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

0 Το 21% των Βούλγαρων στα όρια της φτώχειας

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης παρουσιάζουν μικρή βελτίωση στη γειτονική Βουλγαρία, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Ανοιχτής Κοινωνίας της Σόφιας (OSI) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η σύγκριση γίνεται με τον περασμένο Φεβρουάριο. Σήμερα, μικρότερος αριθμός πολιτών έχασε τη δουλειά του, μείωσε τις ώρες εργασίας του ή μειώθηκε ο μισθός του. Επίσης, ένας στους τρεις που αναζητούσε εργασία τον Φεβρουάριο, κατέφερε να βρει κάποια θέση εργασίας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Γενικά, σε ποσοστό 19% εκτιμούν τα βουλγαρικά νοικοκυριά ότι έχουν επηρεαστεί από την κρίση, έναντι ποσοστού 24% που απάντησε το ίδιο τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, το μερίδιο των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναζητά δουλειά αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο έναντι του Φεβρουαρίου, από 10% σε 16%. Επίσης, το ποσοστό των νοικοκυριών που περιόρισαν τα έξοδά τους για αγορά βασικών αγαθών και άλλες υπηρεσίες, όπως υγεία και παιδεία, παραμένει υψηλό.

Αυξήθηκε οριακά το ποσοστό των Βούλγαρων πολιτώ,ν που βρίσκεται με όρους εισοδήματος πολύ κοντά στα όρια της φτώχειας, σε 21,4% έναντι 21,1% τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ένα στα τρία νοικοκυριά αναγκάστηκε να περιορίσει τα έξοδα για την αγορά τροφίμων και ένα στα πέντε, τα έξοδα για την υγειονομική περίθαλψη. Περίπου το 8% των συμμετεχόντων περιόρισε και τα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2.400 νοικοκυριών σε δύο στάδια, το πρώτο από τον Φεβρουάριο μέχρι και το Μάρτιο και το δεύτερο, τον Σεπτέμβριο του 2010.
To Recnews ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου με οποιονδήποτε τρόπο.Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.Σε περίπτωση αναδημοσίευσης κείμενου του υποχρεωτική αναφορά του Recnews με ενεργό link.